Bagi seorang yang baru dapat kerja atau suami isteri yang baru kahwin, mereka mesti berminat untuk cari rumah yang berbaloi untuk jadi pendiaman tetap untuk sendiri.

Jika kamu tidak mempunyai pengalaman yang cukupi, kamu ada risiko membeli rumah yang berharga tidak berpatutan, atau beli rumah yang tidak berkualiti daripada pembina dengan reputasi buruk.

 rumah mampu milik pahang

Process beli rumah pertama kamu boleh jagi mimpi ngeri jika kamu tersilap langkah.

Panduan asas untuk beli rumah pertama

Kemampuan kewangan

Masa beli rumah pertama kamu, banyak dokumen peribadi perlu disediakan seperti slip gaji, penyataan KWSP dan SOCSO, jenis-jenis pembiayaan dan pelaburan.

Ejen hartanah biasa akan minta dokumen ini, lebih baik jika kamu boleh sediakannya sebelum kamu pergi tengok rumah.  Mereka perlu dokumen ini untuk rumah yang kamu mampu milik. Layari laman web Mega 3 Housing untuk maklumat lebih lanjut.

Untuk mengetahui kemampuan kamu, kamu boleh cuba mengguna kalkulator loan rumah yang boleh didapati dalam internet atau telefon bimbit applikasi.  Ini adalah salah satu cara untuk kira loan rumah.

 pengeluaran kwsp untuk beli rumah

Rumah impian

Fikirkan atau bincangkan dengan sesiapa yang hendak membiayai rumah ini bersama-sama supaya kamu tahu secara jelas tentang rumah yang hendak beli nanti.

Pembiayaan pinjaman perumahan

Pada zaman sekarang, kebanyakan rumah yang dibina tidak boleh dimampu milik oleh orang biasa.  Namun, kamu perlu minta pinjaman daripada bank-bank di Malaysia.   

Jenis-jenis pinjaman perumahan yang boleh didapati sekarang untuk memudahkan pembeli-pembeli.  Salah satu pinjaman perumahan seperti pinjam islamik.  Kamu boleh dapat banyak promosi yang berbaloi dan mempunyai kadar interest yang rendah. 

Jika kamu tidak layak mendapat pinjaman yang cukupi untuk beli rumah impian kamu, kamu juga boleh pengeluaran KWSP untuk beli rumah idaman anda.

Cara terakhir adalah mendapati pinjamin peribadi daripada bank, kalau semua cara pinjam tidak diluluskan.

Pembelian

Bukan senang dan bukan susah untuk beli rumah tetapi selepas kamu sudah tahu kemampuan kewangan, telah tetap sasaran jenis rumah impian dan layak untuk buat pinjaman bank, kamu sudah boleh mula membeli rumah.

Beberapa fasa dalam proses pembelian rumah seperti demikian:

Pemahaman tentang perjanjian jual-beli rumah

Apabila kamu berjaya cari rumah idaman kamu, kamu akan menandatangani dokumen jual-beli rumah sebab ini melibatkan pindah milik antara dua pihak iaitu penjual dengan pembeli.

Kamu perlu fahami isi kandungan perjanjian itu supaya mengetahui hak sebagai seorang pembeli.  Selain daripada itu, butiran berkaitan dengan rumah yang dibeli perlu disemakkan seperti alamat, harga beli, saiz rumah dan jenis rumah.

Pemahaman tentang perjanjian pembiayaan pinjaman perumahan

Kamu akan ada perjanjian daripada pihak bank juga semasa pembiayaan pinjaman perumahan kamu diluluskan.

 pinjaman peribadi islamik

Oleh demikian, ingat semak semua butiran seperti jumlah pinjaman, kadar faedah yang dikenakan dan jumlah bayaran bulanan.

Lawatan ke lokasi rumah

Tujuannya untuk melihat perkembangan pembinaan rumah impian kamu bahawa adakah pembina itu ada mematuhi apa yang dijanjikan semasa buat pembelian.

Kamu perlu sentiasa berhubung dengan pihak pembina jika ada perkara yang terbangkit.

Buat bayaran secara berperingkat

Bayaran akan dituntut oleh pemaju atau kontraktor mengikut kadar kesiapan rumah tersebut jika rumah masih dalam pembinaan.

Pemastian bayaran diselesaikan kepada pemaju atau kontraktor dalam masa 21 hari mesti dibuat oleh pembeli selepas tuntutan bayaran diterima dan disahkan.

Ini adalah tanggungjawab pembeli untuk memastikan dalam jangka masa yang ditetapkan, bayaran berperingkat tersebut dibayarkan.

Denda lewat boleh dikenakan pada pembeli jika bayaran tidak dilakukan mengikut jangka masa yang ditetapkan.

Penyimpanan untuk semua dokumen

Dokumen-dokumen ini adalah sangat penting kerana pada masa akan datang ia akan memudahkan kamu kalau ada apa-apa masalah tentang rumah ditemui.